Jdi na obsah Jdi na menu
 


KONZERVACE OVOCE

ŠVESTKOVÁ nebo HRUŠKOVÁ  POVIDLA      

3 kg švestek, 2 dcl octa, 600 gramů jemného krystalového cukru

Omyté švestky odpeckujeme, zalijeme octem, posypeme krystalovým cukrem, vše promícháme a necháme přes noc stát. Příští den všechno nalijeme do vysokého smaltovaného plechu a dáme do trouby na 200oC. Vaříme cca 2 hodiny, potom snížíme teplotu na 150 a vaříme další 2 hodiny, v této době necháme troubu kousek pootevřenu, aby pára mohla ven.
Po této době povidla odstavíme, důkladně promícháme , naplníme je do sklenic. Na povrch povidel ve sklenicích můžeme dát lžičku rumu, což ale není nutné. Povidla se vůbec nekazí. Sklenice zaděláme víčkem a otočíme dnem nahoru na 5 minut. Povidla jsou hotová..
Povidla v kastrolu se nesmí v žádné případě míchat, potom se opravdu nepřipálí a mají skutečně výbornou chuť.

Podobně vyrobíme i povidla z hrušek. Hrušky omyjeme, odstraníme jádřinec a i se slupkou nakrájíme na drobnější kousky, přidáme cukr a ocet. Můžeme dát hned do trouby a dál je postup stejný.

MŮJ TIP – DOPORUČUJI

1. ovoce před vložením do trouby rozmixovat

2.  potom stačí je mít v troubě jen 3 hodiny

3. hotová povidla ještě jednou rozmixuji ručním mixerem