Jdi na obsah Jdi na menu
 


KONZERVACE RŮZNÉ

kopr1.jpg 

ZAMRAZUJEME NAŤOVOU ZELENINU /petrželka, kopr)

Nakrájenou petrželku nebo kopr propláchneme vodou , dáme do menších mikrotenových sáčků a pevně srulujeme.  Ruličky dáme do krabičky a dáme zamrazit. Potom jen stačí potřebný kousek ukrojit nožem

Stejně dělám i nastrouhanou kořenovou nebo zeleninu podušenou na tuku, stejně pak i cibuli nebo houby

 

KŘEN                                                     

200 g křenu, 1 dcl oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce převařené vody, půl lžičky soli

Vše umixujeme a dáme do menších skleniček

 

                                                                      Čarodějka

SUŠENÁ DÝNĚ

 

Ocet + voda 1:1

Dýni zatížíme, aby byla potopená. Necháme 24 hodin stát. Octovou vodu slijeme, dýni necháme okapat. Dáme zpět do mísy a promícháme s cukrem. Na 1 kg dýně 250 g cukru. Necháme 3 dny v chladu odležet, ale občas ji promícháme – dýně pustí vodu. Pak vše vaříme 5 minut prudce a 5 minut pomaleji. Druhý den opakujeme – dýně se nesmí rozvařit.Potom usušíme na plechu

 

TIP - část můžeme obarvit Bretonem (potravinářské barvivo)

 

TIP - já sama přidávám ještě na 1 kg dýně 1 TANG - dýně tím získá příchuť po daném Tangu

ZKUSTE TAKTO UDĚLAT CUKETU - BEZVA

                        

 

  

JABLEČNÉ ČATNÍ

1 kg kyselejších jablíček, 500 g cibule, 200 ml octa, 400 g cukr krupice, 2 lžičky hořčičných semínek, 5 pomletých hřebíčků, 1 lžička soli, 4 chili papričky

Jablka oloupeme, nakrájíme na drobnější kousky, přidáme nakrájenou cibuli, zalijeme octem a pomalu dusíme. (já potom vezmu mačkadlo na brambory a trošku směs pokutám jako brambory). Přidáme ostatní a dusíme .Dáme do malých skleniček a sterilujeme cca 10 minut při 80 stupních.

Pokud nemáte kyselejší jablíčka přidejte trošku kyseliny citrónové – směs musí být sladkokyselá.

 

ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA

Ingredience

  • 1 kg šípků
  • 200 – 300 g pískového cukru
  • 1/2 balíčku želírovacího prostředku

Vyzrálé šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do kastrolu, zalijeme vodou a zvolna vaříme, až šípky změknou. Měkké šípky prolisujeme, ale odpad ještě ředíme vodou, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme.

 

Aby šípková marmeláda lépe rosolovala, nahradíme asi čtvrtinou nebo polovinou umletých plodů jablkovým protlakem.

Dříve se šípková marmeláda připravovala tak, že se z plodu pracně vyškrabovala dužina. Chloupky ze šípků se však při tepelném zpracování rozvaří, a tak tato zdlouhavá práce není nutná.

převzato z www.labuznik.cz