Jdi na obsah Jdi na menu
 


hruskovy-strudl.jpgZÁVIN S HRUŠKAMI A MODRÝM SÝREM

 

Do tence vyváleného listového těsta zabalíme plátky oloupaných sladkých hrušek, plísňového sýra, nalámané vlašské ořechy a sušené brusinky. Zabalíme jako štrůdl a v rozpálené troubě při teplotě 180 °C pečeme 35 až 40 minut. Chceme-li mít pečivo parádnější, po prvních deseti minutách pečení ho vytáhneme z trouby ven a potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Dopečeme a na posezení ještě horké sníme. Možná někoho udiví, že ač sýr je dostatečně slaný, v ústech máme sladce a blaženě :-)

další recepty na

http://dolcevita.blog.cz/0709/strudl-ovsem-trochu-jinak

 

BYLINKOVÉ TYČKY - teta

Listové těsto, směs provensálských bylinek, sůl, 1 vejce, mouku na vál

 

Těsto rozválíme na 2 pláty. Jeden potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme bylinkami a solí (nebo použijeme provensálské koření, které již obsahuje sůl.  Na toto těsto přiložíme druhý plát, lehce přitiskneme a takto spojené pláty nakrájíme na tenké proužky. Každý proužek stočíme spirálově do tyčinky a pečeme asi 10 minut..

 

 

 

LISTOVÉ ČTVEREČKY SE SÝREM - teta

Listové těsto, kukuřice, ostrý salám, nastrouhaný sýr, kečup,vejce na potření

 

Z listového těsta nakrájíme čtverečky, okraje potřeme vajíčkem, střed kečupem a poklademe nadrobno nakrájeným salámem, posypeme kukuřicí a strouhaným sýrem

 

 

 PAGÁČE - majka s.

1 kg. mouky (může být namíchaná polohrubá s hladkou), kostka droždí, mléko na kvásek, 1/2 lžičky cukru do kvásku, 2 celá vejce, 2 žloutky, kousek cukety oloupané a najemno nastrouhané (asi 5 cm), 2dcl. oleje, 4 dcl mléka, sůl a 1/2kg mletých škvarků.

Z přísad uděláme klasické kynuté těsto s kváskem a s olejem, necháme krátkou chvílku odležet, pak ho na vále rozválíme a potřeme mletými škvarky. Poskládáme jako na šáteček , rozválíme ještě 2 krát a vždy necháme nakynout. Těsto vyválíme asi na 1,5 cm a můžeme vykrajovat kolečka nebo jen nakrájíme na čtverečky, potřeme vejcem , ale nemusíme a posypeme hrubou solí a kmínem. Na plechu je necháme nakynout a v horké troubě pečeme. Jsou výborné k vínu , ale také k fazolové polévce. Přeji dobrou chuť.