Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO1

8. 11. 2012

 

KOVBOJSKÝ GULÁŠ -od Melody

Dopředu si uvařím velké barevné fazole (říká se jí šarlatová) do měkka. Nakrájím na kostky oloupanou mladou cuketu, pak nakrájím jakoukoli uzeninu (i zbytky pečeného), množství všeho podle vašeho uvážení, já dávám tak dvě hrsti. Také nakrájím dvě větší cibule a dvě čerstvé papriky. Přichystám si kečup nebo rajčatový protlak a gulášové koření. Na oleji či sádle (jak kdo má rád) opeču cibuli, přidám fazole, cuketu, uzeninu, papriky, asi tak přes půlku hrnku kečupu nebo rajčatového protlaku (můžou být i čerstvá rajčata, ale mě tam vadí ty semínka a slupky) a kávovou lžičku gulášového koření (kdo chce, tak i víc). Chvilinku vše podusím. Pak podleji malinko vývarem z bujónu či masoxu (nejlepší je zeleninový) a asi tak 7 - 10 minut povařím. Kdo chce mít guláš hustší, může do něj přidat jíšku, já ji tam nedávám. Papáme s jakýmkoliv pečivem. Dobrou chuť !


 


 

DOBRÁ KACHNA

Kačenu prošpikujeme , nejlépe uzeným bokem, velmi boku dáme plátek hrušky,, osolíme, pokmínujeme, dáme trošinku tymiánu,obložíme cibulí, celou kačenu posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy a dáme péct. Když je skoro hotová, rozmícháme v pivu dvě lžičky medu a kačenu polijeme a dopečeme dočervena asi 20 minut.
 

Podáváme s červeným zelím a bramborovými knedlíky

 

 

PIKANTNÁ KRKOVIČKA - anna za zvolena

 

4 plátky - krkovice bez kosti – cca 15 dkg, 2 lyžice oleja alebo barvčovej masti na smaženie

 

Marináda: 2 celé vajcia, 2 lyžice solamylu, 4 lyžice kečupu, 6 strúčkou cesnaku,1 lyžička sladkej papriky, trochu chilii, 1 lyžička majoránky alebo bazalky, 2 lyzice oleja

Príprava marinády – do rozšlahaných vajec vmiešame ostatné prísady

 

Vykostené plátky vyklepeme, lahko osolíme a naložime na niekoľko hodín do marinády odložime do chladničky.

Plátky krkovice dám do vyhriatého oleja alebo bravčovej masti, smažím cca 2-3 minuty z každej strany (ja to robim v pekáči SCANPAN) Na opečenom mäsku sa nám vytvori pikantná kôrka. Mäso je šťavnaté a krehké.

 

Prílohu : varené zemiaky čerstvá zelenina ako oblohu (môže byť aj nakladaná, alebo zeleninové šalaty)