Jdi na obsah Jdi na menu
 


RYCHLÉ CHUŤOVKY

8. 11. 2012

POMAZÁNKA - VILÍMOVÁ 

4 brambory,uvařit,oloupat,nastrouhat na hrubém struhadle, 4 vajíčka uvařit,oloupat, nastrouhat , 4 steril.okurky nastrouhat, vše promíchat,.mírně osolit,trochou pepře ochutit, přidat 2 majolky (může být i více podle chuti),promíchat a je hotovo...

výborné na chlebíčky

 

PÓRKOVÁ POMAZÁNKA – majka zh


 

Stejný díl nakrájeneho pórku, nastrouhané mrkve ,křenu a jablíček na na jemném struhadle a zamíchat podle chuti majolku.OSOLIT .OPEPŘIT. Mazat na malé bagetky.
 

Můžeme smíchat s jogurtem, ale lepší je to s majolkou. Šikovný strávník si poměr určí sám.


 

UTOPENCI podle Mirka
 

Množství surovin na třílitrovou lahev:
 

Nálev - 0,8 l octa, 0,5 l vody, 2 plné polévkové lžíce nového koření, čajovou lžičku koriandru, přidat nálev z použitých feferonů - 5 minut nechat přejít varem a vypnout
 

20 ks špekáčků, 3/4 kg cibule, 1/4 kg feferonů kulatých - špekáčky oloupat, nakrojit, vnitřní stranu silně popepřit, vložit kolečko cibule a ukládat do sklenice, vždy na vrstvu špekáčků vrstvu cibule se čtvrtkami feferonů. Nakonec zalít teplým nálevem, zavíčkovat, na 4 až 5 dnů uložit v pokojové teplotě, pak dát do lednice kde by mohly vydržet až měsíc a d o b r o u ch u ť. 



 RECEPT NA CHUŤOVKU - larsen

Tento recept vzniknul z chuťovky, když chcete jen tak mlsat nebo pohostit přátele rychlým způsobem. Plátky slaniny jen tak nikoho neoslní, ale když se opraží trochu cibule a ty plátky se přidají na pánvičku, tak je to docela dobrá pochoutka. Ta cibule se nakrájí na kolečka, tak zvaně na dlouho popřípadě na půlobloučky.Z tohohle jsem vyšel, když civím do lednice a nevím co si dát, na nic nemám chuť, ale jedl bych. Tohle mě nikdy nezklame. Potom se vylepšovalo.

Takže: na pánvičku nakrájená 1 větší cibule opražit na sádle a včas přidat rajčata, tak dvě až tři, nakrájená na čtvrtky a úplně „rozdusit“, také můžeme přidat nakrájenou papriku,nebo mrkev nakrájenou na plátky, dále přidáme ty slaninové plátky – pro jednu osobu tak 3-5 kousků, můžeme ještě 3 -4 plátky špeku, jeden česnek nakrájený na kousky ..pěkně pražit na pánvi…no a tohle už je pokrm k snědku, ale ještě můžeme vylepšit jen jedním vajíčkem a na závěr několik plátků plesnivého sýra, který se trochu rozteče a je pikantně slaný. Trochu posolit a opepřit. K tomu chleba a rozhodně pivo.!!

 o33.jpg

UMÍTE JÍST RAJČATA ? - larsen

Tak to je moje oblíbené jídlo.Myslím že to není jedno, jak se to konzumuje . Chce to rituál !
Silnější krajíc, nejlépe dva nebo tři, protože když sníte ten první, tak dostanete takovou chuť na další a další, tak by vás to zdržovalo chystat každý zvlášť . Tak že, ty krajíce namažeme máslem, na to dáme nakrájené rajčata na kolečka .Tohle posypeme na jemno nakrájenou cibulí a kmínem a posolíme .

A kde je ten rituál ???- No přece v konzumování.!

Silnější krajíc lépe drží formu a nebortí se, musíme dostatečně otvírat ústa abychom uzmuli co největší sousto, ale stejně nám ukápne trochu šťávičky z rajčete nebo kousek cibulky na podtácek. (kde se to stejně nakonec slízne s pikantní štávou rajčat a zbytky cibule a kmínu a soli)

V mládí mě k tomu chutnala „šťáva“ - teda sirup jablečný - ale teď jsem přešel na pivo.

o33.jpg
 RYCHLÁ SVAČINKA VARMUŽA – Jiřina

Dej na pánvičku kousek nakrájené slaninky a cibule. Až bude základ růžový přidej asi 1až 2dc mléka, potom přidej 1 polévkovou lžíci krupice, až to zhoustne přidej 2 vejce. Osolit a okořenit dle chuti. 

Toto jídlo se vařívalo na valašsku a jmenuje se to Varmuža, jídlo chudých.

o33.jpg
 ČESNEKOVÉ BRAMBORY - larsen

znáte to ????: brambory se nakrájí na plátky, asi tak 1 cm tlusté, položí se na vymaštěný plech a v troubě upečou až do rozsypání. Mezi tím se spraží rozetřený česnek se solí na sádle v kastrolku. To se potom naleje na ty brambory v míse a pořádně rozmíchá a je to "! říkáme tomu "holoubky"

o33.jpg
 SALÁMOVÉ ZÁVITKY PLNĚNÉ TVARŮŽKEM - Skrivaj

8 plátků větších měkkého salámu, 8 plátků sýra, 1 balíček tvarůžků po 4 kolečkách

Do každého plátku salámu dáme plátek, sýra a půl kolečka tvarůžka, zabalíme do růličky spíchneme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme na rozpáleném tuku

Podáváme z braborem, vynikající,,,

Kdo nemá rád tvarůžky, může nahradit nivou.


o33.jpg

ZAPEČENÁ SÝROVÁ BAGETA - Skrivaj

2 sýry lučina, špetka soli, majonéza dle chuti, 15dg šunky nastrouhané,1 zakysanou smetanu,

Všechno zamícháme a namažeme na nakrájenou bagetu,posypeme strouhaným sýrem a dáme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme na 180 st.asi 15 min.

Sýr se rozteče a bageta je křupavá, výborné k vínu, mám vyzkoušené.

Může použít i rohlík nebo veku.

 o33.jpg

SMAŽENÝ KNEDLÍK - Skrivaj

4 plátky knedlíku, 4 plátky tvrdého sýra , 4 kolečka měkkého salámu

Na každý plátek knedlíku položíme plátek sýra a kolečko salámu

vejce rozšleháme,osolíme a okořeníme a v této směsi knedlík obalíme a pak osmažíme

 o33.jpg

PEČENÁ ZELENINA NA PANVIČCE - Skrivaj

Na panvičku dej kousek másla,na to nakrájej jakoukoli zeleninu na kolečka,

například, cuketu, papriku, cibuli,okurek, porek,rajčata tvrdší,atd,,

posypej grilovacím kořením,opeč z obou stran,za pár minut máš výbornou

mňamku jako přílohu,nebo jen z pečivem,nejlepší je mix, všeho druhu.

o33.jpg