Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 ObrazekČALAMÁDA VHODNÁ NA VŠE  z internetu

Čalamáda se dá použít jako příloha k masu, nebo pod maso je pikantní a maso na ní udělané a zapečené se sýrem je nej.

1/2 kg paprika očištěná nakrájená na proužky.
1 kg rajčat na čtvrtky.
1/2 kg cibule na půl kolečka.
1/4 litru octu
150 gramů cukr krupice.
10 kuliček nové koření., 3 lžičky soli., 3 bobkové listy.

Vše dáme do hrnce a povaříme 25-30 minut.
Povařené necháme stát 10 hodin.Pak plníme do skleniček a sterilujeme.Doba sterilace 15 minut na 80°C.

 

ObrazekPIKANTNÍ OKURKOVÉ ŘEZY 

2,5 kg okurků,0,80 kg cibule,3lžičky soli,3/4 l octa,1/2 kg cukru,1/2 lžičky kari,1/2 lžičky chilli,1lžička pepře

Okurky,cibuli nakrájíme na plátky -já používám kuchyňský robot.Přidáme 3 lžičky soli a vše necháme 3 hodiny uležet. Svaříme ocet,cukr a ostatní suroviny.Necháme vychladnout a po 3 hodinách smícháme s okurkovou směsí.Plníme do sklenic a sterilujeme 10 minut při 80°C.!!!

 

 

ObrazekMŮJ NÁLEV NA ČALAMÁDY

½ l vody, ½ l octa,  300 g cukru (1 1/2 hrnku), 2 lžičky soli. Po půl lžičce karí, chilli a pepře - necháme 1 minutu povařit. Zeleninu zaléváme horlým nálevem.

 

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekDOMÁCÍ VEGETA BEZ SOLI 

 

1 kg mrkve, 1 kg celeru, 1 kg petržele, 1/2 kg cibule, 1/2 kg pórku, hrst petržele, hrst pažitky,hrst libečku.

 

Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme, cibuli, pórek a natě nakrájíme.
Vše usušíme a poté rozmixujeme. Můžeme přidat sušené kvasnice Tebi.
Získáme asi 400 g hmoty. Používáme k dochucení polévek, omáček

 

 

TIP.  Usušit každou zeleninu zvlášť, uskladnit ve 4litrových lahvích (nebo menších), pak míchat dle chuti, Výborná je sušená nať petržele a celeru.

 

 

ObrazekMARINOVANÉ ZELÍ 

(nevím odkud, ale vyzkoušené) 

 

5 kg zelí, 4-5 velkých cibulí, 1 l vody, 0,5 l octa, 15 dkg cukru, 20 kuliček cukerinu, 5 dkg soli, 1 lžička hořčičného semínka, 1 DEKO

 

 

Uvaříme nálev,

do chladného přidáme 1lžičku PYROSIŘIČITANU /koupit v drogerii/

 

 

Zelí nastrouháme, zalijeme nálevem, necháme stát 24 hod. Asi 3x promícháme. Dáme do sklenic- NESTERILUJEME