Jdi na obsah Jdi na menu
 


BRAMBORY NA NÁŠ STŮL

Brambory jsou důležitou surovinou pro přípravu jídel, jsou snad každodenní součástí našich pestrých jídelníčků, ale i nejrůznějších diet. Není hospodyně, která by ve svých zásobách brambory opomíjela.

 

Pro představu - pouze jediný druh brambor se v Evropě pěstuje pro konzumaci, nazývá se latinsky Solamum tuberosum. Odrůd brambor je ale mnoho a povolených jenom u nás v Česku je jich přes sto.

 

Odrůdy brambor

Rozlišujeme brambory podle jejich kvalitativních ukazatelů. Nejde pouze o kvalitu vnitřní, tedy spojenou s chutí brambor, ale také o kvalitu vnější. Lidé mají různé požadavky na kvalitu brambor, ale z jejich množství převládají právě tyto:

hlízy by měly být spíše oválného tvaru

s jemnou slupkou

se žlutou dužninou

Právě hlízy velké a přerostlé jsou totiž méně žádané. Také barva je rozhodujícím faktorem při nákupu brambor. Je dobré vědět, že např. zelenání hlíz způsobuje zvýšení obsahu alkaloidů, které působí toxicky.

 

Hodnocení vařených brambor

Vařené brambory jsou hodnoceny podle pevnosti, jejich struktury, moučnatosti a vlhkosti, chuti a tmavnutí. Podle těchto kritérií jsou nepříznivě hodnoceny takové odrůdy brambor, které jsou příliš suché nebo příliš vlhké a ty, které mají hrubou dužninu. Také však brambory podléhající rozváření nebo s různými pachutěmi. Existuje vyhláška, která na základě uvedených znaků charakterizuje varné typy brambor. Jde o vyhlášku Mze č.332/1997 Sb.

 

Varné typy brambor

typ A - brambory pevné, nerozvářivé, lojovité konzistence, vhodné především k přípravě salátů a jako příloha

typ B - brambory polopevné, polomoučné, nerozvářivé nebo slabě rozvářivé konzistence, vhodné pro přípravu jídel všeho druhu a jako příloha

typ C - brambory měkké, moučné, středně rozvářivé konzistence, především vhodné pro přípravu kaší a těst

 

Brambory s červenou slupkou

U někoho se nesetkají s důvěrou brambory s červenou slupkou. Dříve byly totiž takové brambory nabízeny jako průmyslové, krmné. Právě barvou se měly odlišovat od brambor konzumních. Někteří lidé si dodnes myslí, že jde o brambory méně kvalitní. Opak je však pravdou. I tyto brambory jsou konzumní odrůdou, která patří mezi pevný varný typ a je vhodná pro přípravu salátů, jako příloha, ale také pro sušené bramborové výrobky. Tyto brambory jsou charakteristické svou sytě žlutou barvou dužniny. Vyznačují se krátkou vegetační dobou a je možné je tak skladovat poměrně dlouhou dobu, a to až do další sklizně. Mají velmi vysokou odolnost proti virovým chorobám, mykózám, bakteriózám a strupkovitosti na hlízách. Určitě se alespoň jednou týdně jakékoliv brambory objeví na stole v každé domácnosti. Pak už stačí připravit je podle zaručeného receptu a pozvat hosty ke stolu.

 

Autor: Stanislava S.